Az állattartás legfőbb mellékterméke a szerves trágya, aminek az egyik legnagyobb mennyiségben létrejövő formája az istállótrágya. Az istállótrágya az állati anyagcsere és az almozáshoz felhasznált elemek eltérő arányú keveréke. Az állattenyésztésből származó trágya már az ókor óta alapvető tápanyagforrása a növényeknek, egy mezőgazdaság megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen alapanyag.

Az istállótrágyát almos trágyaként is szokták emlegetni. Az állattartás során a természetes folyamatoknak köszönhetően különböző mennyiségű és minőségű istállótrágya keletkezik, amelynek biztosítani kell a szakszerű tárolást! A kezelt és megfelelő körülmények között tárolt istállótrágya nem minősül hulladéknak, az érési folyamat után visszajuttathatjuk a talajba, így pótolja a tápanyagot a földben!

Talaj szempontjából az istállótrágya jótékony hatása rendkívül sokoldalú, ugyanis a szervesanyag utánpótlása mellett jelentős mértékben javítja a talaj fizikai, kémiai, vízgazdálkodási tulajdonságait, lazítja szerkezetét. Az istállótrágya serkentő anyagokat, hormonokat tartalmaz, amelyek elősegítik a növények fejlődését, növekedését és nem utolsó sorban életet visz a talajba. A trágya alkalmazásával visszakerül a talajba a termés által elvitt mikroelemek jelentős mennyisége.

Az istállótrágyát 3-4 évenként célszerű kijuttatni a talajba, ugyanis a hatása addig tart, de fokozatosan csökkenő mértékben. A kijuttatandó mennyiség legalább 20-30 t/ha, de gyakorlatban ennek két-háromszorosát ajánlott kiadni, de ez már túl nagy tápanyagmennyiséget jelent, ezért hasznosabb, ha többször, csak kisebb adagot alkalmazunk. Bizonyos növények nem szeretik, ha közvetlenül istállótrágyázás után termesztjük őket, csak 1-2 év múlva, ilyenek például a kalászosok, hüvelyesek, gyógynövények.

Ha minőségi trágyára lenne szüksége, a Promanure Kft. kínálatából megvásárolhatja! További információkért keresse fel honlapunkat a www.promanure.hu címen! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-20-934-4615-ös számon vagy írjon e-mailt az i.bukkosi@gmail.com címre!