A háziállatok igénylik a rendszeres ápolást, ezért fürdetésüket, és az ezzel járó teendőket rendszeresíteni kell a hétköznapokban! Nagyon fontos, hogy ilyenkor alaposak legyünk, és a gondozás ne csak a fürdetésből álljon, hanem a kutya más, kényes testrészei is figyelmet kapjanak, mint például a fülei.

A fülek megtisztítása elengedhetetlen a kutyák számára! Egyes fajták esetében nagyon könnyű feladatnak számít, ugyanis a fülpucolással járó bonyodalmakat a fülszőr okozza, de ez a probléma leginkább hosszú szőrű kutyák esetében áll fenn. Mindig foglalkozni kell a fültisztítással, ugyanis egy elhanyagolt, koszos hallójárat komoly fülgyulladást okozhat az állatnak!

A fülszőrrel alig rendelkező kutyák esetében elegendő időnként fültisztító folyadékkal áttörölni a külső hallójáratokat egy vattakoronggal. A folyadékot bele kell csepegtetni a fülbe, és a fültőnél kívülről belemasszírozni, majd hagyjuk, hogy a kutya megrázza a fejét, ennek köszönhetően mélyebbről is felkerül az ártalmas fülváladék, végül egy vattával szárazra töröljük a kutyus fülét. Nagyon fontos, hogy a külső hallójáratnál mélyebbre soha ne nyúljunk, mert komoly sérüléseket okozhatunk a fül belső részeiben!

Az erősebb fülszőrrel rendelkező kutyák esetében tisztítás előtt a szőr eltávolításával kell foglalkoznunk. A művelet leegyszerűsítésének érdekében ne fogjunk össze nagyobb szőrcsomókat, mert ez által könnyen felsérthetjük kutya fülét, ugyanis a külső hallójáratban a bőr nagyon vékony és érzékeny, emiatt könnyen felszakadhat! Mindig vékony, apró szőrcsomókat fogjunk össze és egy hirtelen gyors mozdulattal távolítsuk el! Mivel a fülszőr eltávolítása nem egy kellemes érzés az állat számára, ugyanakkor elengedhetetlen művelet, ezért ilyenkor az epilláló púder használata ajánlott!

Ha szeretne többet megtudni a kutyusok megfelelő ápolásáról, kutyakozmetikus képzésünket Önnek találták ki! A szakszerű oktatásért keresse kutyakozmetikus képzésünket, a Tapi Kutyakozmetikában! Szolgáltatásainkról, képzéseinkről bővebben honlapunkon tájékozódhat, a www.tapi-kutyakozmetika.hu címen. Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-30-779-8157-es számon!