Aki már adott el vagy vásárolt gépjárművet, tisztában van azzal, hogy az adásvétel egyik fontos mozzanata az autó átíratása, ami megkerülhetetlen a hitelesített vásárlás miatt, ráadásul törvényileg is előírt eljárás, így, ha nem történik meg az átíratás, az szabálysértésnek minősül!

A nem megfelelő vagy elhanyagolt átírás ügyintézés akár azzal is járhat, hogy a szóban forgó gépjárművet a hatóság kivonatja a forgalomból, ezért nagyon fontos, hogy ügyintézés során minden apró részletre odafigyeljen, és nem utolsó sorban betartsa az ide vonatkozó határidőket. Elsőre igencsak egyszerű folyamatnak tűnik az átírás ügyintézése, viszont a jogszabályok miatt mindig hatalmas a kavarodás, ugyanis az ide vonatkozó szabályok kilenc különböző törvényből és rendeletből állnak a kormányhivatal tájékoztatása szerint.

Ahhoz, hogy az átírás ügyintézése a későbbiekben ne okozzon problémát, kellemetlen perceket, a legfontosabb, ha betartja a 15 napos gépjármű átírási határidőt, ami az adásvételi szerződés keltétől van számítva, vagyis 15 naptári nap alatt kell megtörténnie az átíratásnak. Ha a határidővel megcsúsznak a felek, és a vevő később jelentkezik, az okmányiroda abban az esetben is elvégzi az átírás ügyintézést, de az új gépjármű tulajdonos emellett számíthat egy szabálysértési eljárásra is a késedelem miatt. Az autó átírását végző okmányirodának ebben az esetben értesítenie kell a szabálysértési hatóságot, az pedig a NAV-ot is tájékoztatja a problémáról, mivel a késedelem miatti mulasztási bírságot utóbbi szerv szedi be a késlekedőtől.

Ha szeretné, hogy az átírás ügyintézése problémamentes legyen, keresse cégünket, a Gokart Fehérvár Kft.-! Szakembereink nagy tapasztalattal rendelkeznek az ügyintézés terén és naprakészek a törvényi előírásokkal kapcsolatban! További információkért keresse fel honlapunkat a www.gokartfehervar.hu webcímen, kérdés esetén pedig hívjon minket telefonon, a 06-20-209-9181-es számon vagy küldjön üzenetet honlapunkon keresztül! Várjuk megkeresését!