A tachográf a jármű menetidejét, sebességét méri, ennek segítségével könnyen megállapítható egy szállítmányozással foglalkozó munkavállaló vezetési- és pihenőideje. Ahhoz, hogy pontos és hiteles adatokat kapjunk a tachográfot megfelelő illesztéssel kell a járműhöz csatlakoztatni.

Ha új, fuvarozásra alkalmas gépjárművet szeretnénk forgalomba helyezni, vagy a meglévő tachográf javításra szorul, mindkét esetben szükséges a szerkezet illesztése. Napjainkban az analóg tachográf mellett már digitális verziója is megjelent, a hivatalos illesztési eljárás mindkét típusra kiterjed. Utóbbi esetében 2 évente kell megismételni a folyamatot, analóg tachográf alkalmazása során pedig 6 éves időszakonként.

Ha a tachográf illesztése megtörtént, azt próbaúton vizsgálják, hogy pontosan méri-e a megtett utat, sebességet, és a vezetés során semmilyen más probléma nem merül fel a szerkezettel kapcsolatban. Eltérés esetében az új értéknek megfelelően, az adott gépjárműhöz mérten beállítják a tachográfot. Az illesztés megtörténését igazolja a tachográfba ragasztott speciális címke, és a jegyzőkönyv megléte. Az illesztési jegyzőkönyv minden olyan fontos adatot tartalmaz, ami egy közúti ellenőrzés, elszámolás során igazolhat bennünket.

Mindenképp előnyös a tachográf illesztés lehetőségével élni, ugyanis a munkavállaló és a munkáltató érdekeit védi a hivatalosan üzembe helyezett szerkezet. Az eszköz nem manipulálható, és nem is ajánlott erre kísérletet tenni, ugyanis jogszabályhoz kötött a tachográf használata és illesztése, ezért, ha nem formális úton intézzük a szerkezettel kapcsolatos adminisztratív teendőket, abban az esetben jogsértő módon járunk el.

Vegye igénybe a tachográf adta előnyöket! A szerkezet hivatalos illesztéséért keresse a Géniusz Trade Kft.-t! További szolgáltatásainkról honlapunkon tájékozódhat, amit a www.geniusztrade.hu címen érhet el! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-34-473-635-ös számon vagy írjon e-mailt a geniusztradekft@gmail.com címre!