Közlekedni mindig csak kifogástalan műszaki állapotú járművel érdemes. Ez nem csak a közúti ellenőrzések gyakorisága miatt fontos, hanem elsősorban saját magunk, és mások testi épségének megóvása érdekében. Hazánkban a gépjárművek és pótkocsijaik forgalomba helyezéséért a közlekedési hatóság felel, kizárólag a műszaki alkalmasság megállapítása után adható ki a rendszám, és a forgalmi engedély. Ezek után sem érdemes elhanyagolni a gépjárművet, a jó állapot megőrzése érdekében időszakos műszaki vizsgálatnak ajánlott alávetni őket. Alapvetően az új személygépkocsik és motorkerékpárok műszaki vizsgája négy évig érvényes, ezután kétévente mindenképpen meg kell azt újítani. Nem árt odafigyelni arra is, hogy a műszaki vizsgát a forgalmi engedély érvényességi idejének lejárta előtt végeztessük el.

Mi a teendő akkor, ha hamarosan lejár a műszaki vizsga érvényessége? Több helyen is lehetőség van a kiváltására, a közlekedési hatóság vizsgálóállomásain, vagy a velük szerződött szervizek egyikében, előzetes bejelentkezés alapján, ahol ezzel egyidejűleg elvégzik a környezetvédelmi felülvizsgálatot is. A főbb vizsgálati témakörök az alábbiak: a jármű és okmányainak egyezése, a futómű, az alváz, a kerekek, a kormány- és fékberendezés, világítás, karosszéria és környezetvédelmi tulajdonságok. Alapvető kitétel, hogy a szerkezetek és alkatrészek, azok tartozékai működőképes állapotban legyenek, megfelelően tudják ellátni a funkciójukat.

Mi történik a műszaki vizsga után? Ha sikeres volt, és a jármű alkalmas minősítést kapott, a forgalmi engedély érvényesítve lesz. A hátsó rendszámtáblára felkerül az érvényesítő címke, aminek évente változik a színe, valamint, ha szükséges, a hatszög alakú környezetvédelmi plakett is.

Ha közeleg a műszaki vizsga lejárata, jöjjön el hozzánk megújíttatni! Cégünk, a Szappanos Autógáz nem csak a felkészítést, de a vizsgáztatást is elvégzi! Látogasson el www.autogazszereles.hu címen elérhető honlapunkra, ahol minden szükséges információt megtalál! Ha kérdése van, vagy időpontot egyeztetne, hívjon minket a +36 70 944 7495-ös telefonszámon! Szívesebben írna üzenetet? A szappanosautogaz@gmail.com címre megteheti!