A 21. században a közösségi oldalak hatalmas népszerűségnek örvendenek és ez a széles körű ismeretterjesztés nemcsak a magánszemélyeknek,hanem a vállalkozások tulajdonosainak is kedvez. Ezt az előnyt kihasználva igyekeznek ismertséget, láthatóságot biztosítani termékeiknek, szolgáltatásaiknak hirdetéseken keresztül és különböző nyereményjátékokkal is. Ilyenkor jogosan merül fel a kérdés a lelkiismeretes vállalkozó részéről, hogy egy ilyesfajta, hivatalos, sorsolással járó nyereményjáték kapcsán kell-e számolnia valamilyen adózási kötelezettséggel.

Maga az ajándéksorsolás az szja törvényben is nevesítve van, azonban az érintett vállalkozónak fontos utánanéznie az ajándéksorsolás pontos szabályának. Eszerint aki rendszeresen,
saját nevében, áruk, szolgáltatások értékesítését végzi, engedély nélkül rendezhet és bonyolíthat le
vásárlással vagy szolgáltatás igénybevételével egybekötött ajándéksorsolási akciót, amelyben Ő határozhatja meg, hogy a leendő játékos miként kerülhet be a nyereményjátékba.

Az szja törvény ajándéksorsolásra vonatkozó szabálypontja alapján az így definiált ajándéksorsolás egyébként adóköteles, mégpedig a nyeremény szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után kell megfizetni a 15 % adót. Azonban a közösségi médiában lefolytatott játékok körülményei nem felelnek meg a fenti feltételeknek, mivel nem nála vásárolnak az ügyfelek és sorsjegyet sem kapnak. Általában csak a „Tetszik” gombra kell kattintani ilyenkor az érdeklődőnek, ha részt szeretne venni a nyereményjátékban.

Az szja törvénynek azonban létezik egy másik nyereményjátékkal kapcsolatos pontja is, amiben az egyes meghatározott juttatások feltételeit taglalja, és úgy rendelkezik, hogy „az olyan adómentesnek, üzleti ajándéknak nem tekinthető üzletpolitikai juttatás, amely nem tartozik a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá,”az adót a nyereményjátékot biztosító vállalkozásnak kell kifizetnie.

Ha Önnek sem világos, hogyan igazodhat el szabályos keretek között, vagy további kérdése merülne fel a közösségi oldalon történő nyereményjátékkal kapcsolatban vagy egyszerűen könyvelési tanácsadásra van szüksége, keressen fel bizalommal! Vágner Emília vagyok, várom minden kedves leendő ügyfelemet óbudai könyvelőirodámban! További információkért keresse fel honlapomat a www.konyvelesobudan.hu címen! Kérdés esetén hívjon telefonon a 06-70-636-1002-es számon vagy írjon e-mailt a vagner.emilia@konyvelesobudan.hu címre!