Itt a várva várt szünidő, azonban a diákok többségének a nyár nemcsak a pihenésről és a kikapcsolódásról szól, hanem a nyári munkákról is. Nagyon sok tanuló vállal ebben az időszakban állást, általában a felszabadult idő, a szórakozáshoz szükséges fedezet okán, vagy, hogy egy kicsit levegyenek a szülők anyagi terheiből. Ha gyermekünk diákmunkát szeretne vállalni, fontos tájékozódni a feltételekről és az előírásokról!

A fiatalok többsége legegyszerűbben diákszövetkezeteken keresztül jut munkákhoz. Azok a diákok csatlakozhatnak iskolaszövetkezethez, akik köz- vagy felsőoktatási intézmény tanulói, vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. De minden oldalról megéri ez a típusú foglalkoztatás, egy vállalkozás szempontjából például nagyon kedvező lehet diákokat foglalkoztatni a szövetkezeteken keresztül. Ebben az esetben ugyanis nem keletkezik a tanulónak biztosítási jogviszonya, hiszen már rendelkezik egy alap jogviszonnyal, ami összeköti őt az iskolájával. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell az alkalmazott után járulékot fizetni, ez a vállalkozásnál közvetetten jelentkezik, mivel a tanulót az iskolaszövetkezet jelenti be, és küldi a havi bevallásokat a hatóság felé. Fontos, hogy az iskolaszövetkezet a megbízónak, ahol a diák végzi a munkát, a szolgáltatásról számlát küld. Értelemszerűen a szolgáltatási díj alacsony, de csak abban az esetben, ha a munkavállaló bérét járulékok és szociális hozzájárulási adó nem terheli.

2015. június 20-a óta él egy kedvező jogszabály a vállalkozások számára, amely szerint azon 25 év alatti, nappali tagozaton tanuló diákok után sem kell járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetni, akik tanulmányaikat szüneteltetik, vagyis passzív jogviszonnyal rendelkeznek, de emellett a 15 % személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség fennáll, amelyet az iskolaszövetkezetnek kell a diáknak kifizetett munkabérből levonni, bevallani, kifizetni.

Ha további kérdése lenne diákmunkával kapcsolatban, vagy egyéb, könyvelési tanácsadásra van szüksége, keressen fel bizalommal! Vágner Emília vagyok, várom minden kedves leendő ügyfelemet óbudai könyvelőirodámban! További információkért keresse fel honlapomat a www.konyvelesobudan.hu címen! Kérdés esetén hívjon telefonon a 06-70-636-1002-es számon vagy írjon e-mailt a vagner.emilia@konyvelesobudan.hu címre!