Sajnos számos ingatlanban évek óta nem foglalkoztak a szellőzőrendszer tisztításával. Már pedig a szellőzőkben rengeteg por és más szennyeződés halmozódik fel, ami sajnos akadálytalanul a lakóterekbe jut, ráadásul nem ritka az sem, visszaáramlás, illetve átáramlás jön létre az egyes lakások között. Ez értelemszerűen kellemetlen jelenség, ráadásul még veszélyes is lehet.

A szellőző tisztítás egészséges, tiszta levegőt varázsol az ingatlanba. A jogszabály szerint a 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépületek központi szellőző rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában 3 évente tisztíttatni szükséges. A tisztítás elvégzéséről szóló dokumentumot meg kell őrizni, mert azt a Tűzvédelmi Hatóság ellenőrizheti.

Természetes jelenség, hogy a szellőző rendszer idővel koszolódik, por, szösz és rengeteg más szennyeződés rakódik le benne. Ennek következtében egyrészt csökken a szellőztető képessége, másrészt pedig ideális táptalajául szolgál számos baktérium, vírus és penészgomba megtelepedéséhez. Ezek a lakótérbe és az ember légzőrendszerébe jutva kellemetlen tüneteket okoznak, de hosszú távon asztma is lehet a következményük.

A szennyeződéssel teli szellőzőrendszer az egészségügyi kockázatok mellett veszélyeket is rejt, ugyanis a megtelepedő anyag éghető, ezért elősegítheti egy esetleges tűz tovább terjedését az egyes lakások között.

Sokan attól tartanak, hogy a szellőző tisztítása bonyolult, hosszadalmas folyamat, ami a lakásokon keresztül történik, azonban ez tévedés. A folyamat mindvégig a tetőről történik, így nem zavarja a lakók nyugalmát és a lakásokban sem kell kosz megjelenésétől tartani.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, látogasson el a www.filantrop.org honlapra, ahol bővebb információt talál rólunk! Ha további kérdése merült fel vagy időpontot szeretne egyeztetni szellőző tisztításra, keresse bizalommal munkatársainkat a +36 76 322 321-es telefonszámon vagy a filantrop@filantrop.org e-mail címen! Szívesen állnak rendelkezésére mindenben.